EAUX speaks to Meredith Bowles of Mole Architects about The Stackyard

On the edge of farmland in the village of Palgrave in Suffolk sits The Stackyard, a RIBA Award winning new-build home. Designed by innovative architectural practice, Mole Architects, the building was designed to showcase exposed timber, give maximum natural light and have a particular focus on sustainable features throughout.

Named after the agricultural enclosure typical to the area which was used to store sheafs of corn, the design of the building was inspired by classical rectories which are square plan and have a strong roofline.

We caught up with Meredith Bowles, founder of Mole Architects at a RIBA talk as part of the Great British Buildings Talks and Tour Series in Cambridge to find out more about the design and architecture of this intriguing local property.

The clients felt it was very important to have a space from which to observe the surrounding nature and the countryside. The upper bedroom was designed with this in mind and sits half a floor higher than the parapet with a projecting roof sheltering the room from summer sun and in turn creating a cap to the building while reinforcing its position as both a retreat and hideaway. The property boasts far-reaching views of the beautiful Suffolk landscape, which stretches out across the north west.


High ceilings and deep timber beams showcase the structure of the building and the asymmetrical composition of windows, solar screens and doorways contribute to a less formal appearance.

A lot of emphasis was placed on hi-tech low energy design solutions in order to allow the owners to live a more environmentally sustainable lifestyle. Designed to Passivhaus standards, it incorporates a high level of insulation and an airtight envelope. The compact size of the building works to reduce energy loss and its orientation makes use of solar gain. Not only this but the size of the windows have been restricted and are mostly south-facing. The solar panels on the roof provide all the hot water and rainwater is collected through Photovoltaic roofing for garden use.

To find out more about The Stackyard and Mole Architects, you can visit the website:


Great British Buildings Series: The Stackyard